dec

17

 
Kerstvakantie

Allereerst wil ik iedereen héél erg bedanken voor alle lieve reacties op onderstaand bericht. Heeft me absoluut goed gedaan. De reactie waar ik om vroeg heb ik gekregen en er is me ’n hoop duidelijk geworden. Iets met sop die de kool niet waard is enzo. Maargoed, Ik ga er verder geen woorden meer aan vuil maken. Mijn oma zou zeggen “die hoek is geschoffeld, volgende zaak deurwaarder!”. Lijkt me duidelijk, nietwaar? 😉

Ennieweej, wáár waren we gebleven?

Ohja, ff voor de duidelijkheid: ik heb m’n h*ves opgeheven. Had ‘r geen zin meer in en deed er héél erg weinig mee. ‘k Heb al m’n “vrienden” wel gemaild hoor maar weet niet of de boodschap wel bij iedereen is aangekomen. Nou goed, dat merken we vanzelf wel. Wellicht weten ze de weg naar deze site wel te vinden.

Jonne heeft zijn laatste week voor de vakantie, een drukke tijd gehad. Maandag begon ’s avonds met een lampionnenoptocht door de wijk. Enerzijds best idyllisch wánt in het donker én in de sneeuw. Anderzijds wist hij niet zo goed wat hij ‘r van moest vinden. Was eerst bang dat ze verdwaald waren en de weg naar huis nooit meer terug zouden vinden. Dat viel erg mee hoor, tenslotte was Erik ‘r ook bij. Uiteindelijk vond hij ’t wel geinig. Niet meer niet minder.

Woensdagavond had ie “gala”-kerstdiner op school. Gala??? Ik heb in de afgelopen maanden tijdens speciale bijeenkomsten een paar medeleerlingen in keurige pakjes zien lopen. Keurig wellicht maar dan wél plm 6 maten te groot en dat maakte ’t wel weer hilarisch! U begrijpt, die pakken hééft mijn zoon niet. Dus ben ik van de week maar ff naar H&M gegaan voor ‘n overhempje. En nee, niet zo één met ’n stropdasje of een strikje (de lagen er écht en ‘r waren ook zát kindjes uit zijn klas die zoiets aanhadden hoor) want ook dát trek ik m’n kind niet aan!
Enfin, het was uiteindelijk erg gezellig. Zelfs aan de ouders was gedacht, vanaf ’n uur of 6 waren we welkom op het schoolplein alwaar de poffertjeskraam paraat stond. Deze poffertjeskraam leek overigens verdácht veel op het vehikel dat enkele weken geleden had gewonnen van Ameriko als brenger van de goede Sint.

Vandaag was het zijn laatste dag voor de vakantie. En niet alleen dát, het was ook gelijk de laatste dag op deze school. Na de kerstvakantie gaat Jonne naar een ándere school. Om diverse redenen.

Jonne is al een paar maanden héél erg bezig met letters, woorden, spellen enz enz. en het systeem dat ze gebruiken op zijn huidige school, begint op de leeftijd van zes jaar en zes maanden pas met aanbieden van letters en klanken. Het schijnt allemaal wetenschappelijk te zijn onderzocht hoor maar ik kan ‘r nix mee. Wat moet ik dan? Jonne verbieden om te vragen naar letters en woorden? Nee, ik hoefde ’t niet te verbieden maar ik moest het volgens de schoolleiding ook zéker niet aanmoedigen. En dat druist dus tegen mijn gevoel in. Hij vindt dát, in tegenstelling tot kleuren en knutselen érg leuk en aangezien ik ’t geen onbelangrijk deel van de ontwikkeling vind, stimuleer ik dat graag.

Daarnaast heb ik nog een hele politiek incorrecte reden. Of, eigenlijk 2. Met terugwerkende kracht kom ik terug op mijn mening over een Protestant Christelijke school. Zoals velen wellicht weten, heb ik zélf niet veel met het geloof. In mijn jeugd heb ik heus e.e.a. meegekregen, uiteindelijk voor mezelf besloten dat ik ‘r nix mee kan. In éérste instantie vond ik het wel bést dat Jonne naar ’n PC school ging. Het was voor mij niet de hoofdreden, het leek me een goeie school en toevallig was het ’n PC school. Nou, dat vond ik wel best. Daar kom ik dus op terug. Ik vind ’t eigenlijk helemaal niet best. Hij mag best wat basiskennis meekrijgen van wat de westerse beschaving nou eenmaal heeft gevormd maar liever vanuit een meer humanistisch perspectief (” iedereen is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen handelen, maar heeft ook verantwoordelijkheid voor de omgeving en voor anderen”  kijk, dáár kan ik me nou helemaal in vinden!!)

Wat mij ook opviel aan die school, was dat er érg veel “niet Nederlands” werd gesproken door de ouders die met mij op hun kind stonden te wachten. En ook daar kreeg ik hoe langer hoe meer moeite mee. Ik wil graag dat mijn kind opgroeit met en leert ván verschillende culturen maar ik durf toch stellig te beweren, dat er bij een kind een taalachterstand wordt ontwikkeld als er thuis géén Nederlands wordt gesproken. En ik durf ook met enige zekerheid te zeggen dat dat bij véél kinderen níet gebeurde. Yep, ook héél politiek incorrect. Voor de directeur waarmee wij een gesprek hadden, gelijk een reden om mij (zónder woorden weliswaar) af te schilderen als de éérste beste PVV’er. Dit is géén partij waar ik op stem, in tégendeel. Mijn stemgedrag is bedúidend linkser. Maargoed, daarover ga ik me nu niet te verdedigen. Het gesprek met die directeur versterkte mijn (onze) mening overigens wél, dat ik mij vergist had in mijn schoolkeuze en dat ik hem daar dus niet voor nix weghaal.

Kortom: na de kerstvakantie gaat Jonne naar een ándere, iets verder gelegen openbare lagere school. En nou hóór ik je denken, mééstal zijn openbare scholen zwarte scholen maar dat is in dít geval niet waar. Het is een geméngde school maar waar wél bij toelating wordt gekeken naar de taalontwikkeling van het kind (én van de ouders) tot dúsver (neeee, géén toelatingsexamen oid). Ennieweej, lang verhaal.

Enerzijds wilde ik ‘r niet téveel ruchtbaarheid aan geven maar om nou helemáál als ’n dief in de nacht te verdwijnen, vond ik ook weer geen goed idee. Dus deelde hij bovenstaande kerstkaart uit, met daaráán een chocoladekransje.

Ik ben héél erg benieuwd hoe hij ’t daar zal krijgen. Gelukkig komt ie bij 2 kindjes in de klas die hij nog kent van het kdv. Daarnaast werken ze op die nieuwe school héél veel met computers én… en dát wordt helemáál feest voor ‘m: ze hebben sinds kort een Wii!!! Hoe en wanneer ze daarmee mogen spelen, is nog niet bekend maar alleen dáárom al, weet ik zéker dat ’t wel goed gaat komen 😉

9 reacties »

  • Hé hallo, wat een verhaal zeg. Maar ik kan me er toch wel in vinden als ik dit allemaal lees.

    Reactie door Danielle op dinsdag 28 december 2010 om 10:22


  • Ik denk dat het niet eens aan de school ligt, maar aan de methode die ze volgen! ‘Onze’ school staat heel erg goed aangeschreven. Ze leveren ook een zeer hoog aantal leerlingen die doorstromen naar Havo, VWO en TTO. Ik vind dat zeker de moeite waard om ook naar te kijken.

    Geniet van de vakantie! Fijne dagen en ook voor jullie een heel goed nieuw jaar!

    Reactie door Annemarie op maandag 20 december 2010 om 21:57


  • Ik vind het een heel verstandig besluit en raar dat ze niets mogen aanbieden aan kleuters.
    Ik denk dat hij op zijn nieuwe school net zoveel plezier zal krijgen en leuk dat hij bij bekende kindjes in de klas komt.
    Voor alle twee je kindjes dus een nieuwe start in 2011!

    Reactie door Marjolein op zondag 19 december 2010 om 22:21


  • zoals je het tikt, zou ik ook mijn kind naar een andere school hebben gedaan. Tegenwoordig verwachten ze idd veel op taalgebied van een kind…en dan daar op die school moet je ’t rustig aan doen?? Snap even niets van die regel.
    Die directeur mag ook nog wel even een lesje socializen gaan volgen, wat een eikel.

    Veel plezier op de nieuwe school straks!!!

    Reactie door maureen op zondag 19 december 2010 om 14:30


  • Volg je gevoel! Kate zit op een openbare school en het is goed gemengd en op het schoolplein wordt gewoon Nederlands gesproken! Ik vind het belangrijk dat ze meekrijgt dat het niet alleen wit is wat de klok slaat en dat iedereen zijn of haar manier van geloven, staan in het leven heeft en ik hoop dat ze later zelf haar weg hier in vindt!
    Wat betreft letters, bij Kate volgen ze een systeem met PomPom, misschien wel bekend bij sommige moeders. En daar hoort ook het alfabet al bij. En ja, dat vindt ze leuk maar het wordt absoluut niet gepusht. En ze werken met week en maandtaken bij de kleuters vanaf 5 jaar, geheel afgestemd op het kind. Kate wil nu al graag aan de slag en krijgt dus opdrachtjes, met recht dus aandacht voor het individu. Tuurlijk gaat Jonne het naar zijn zin krijgen, kinderen zijn kinderen en vinden elkaar snel! Fijne vakantie!

    Reactie door Aagje op vrijdag 17 december 2010 om 22:40


  • Ik vind het goed dat je gewoon doet wat het beste voelt en Jonne naar een andere school doet. Ik denk dat veel mensen dat misschien zouden willen doen, maar er het lef niet voor hebben!

    Reactie door Toaske op vrijdag 17 december 2010 om 20:43


  • Groot gelijk dat je Jonne naar een andere school doet. Wat raar ook dat ze op de pc-school zo weinig met taal doen. Hier op school is dat echt een vereiste. Ze leren hier echt alle letters al. Ze mogen al letters schrijven en ze moeten al een beetje kunnen spellen. Als de juf een paar letters achter elkaar zegt moeten ze er al een woord van maken. Hier vind ik dat soms een beetje té want dit moeten de kinderen al goed kunnen willen ze naar groep 3 gaan. Vreemd wel dat er zoveel verschil tussen scholen zit.
    Ik hoop dat Jonne het op z’n nieuwe school ook geweldig zal vinden en dat jij er ook een veel beter gevoel bij zult hebben! Maar eerst lekker genieten van 2 weken vakantie!

    Reactie door Marjan op vrijdag 17 december 2010 om 12:50


  • Haha wat een onzin….dus als jij het beste voor je kind wil, dan ben je dus een pvv stemmer (even heel kort door de bocht) En wat betreft de letters? Hoe goed willen ze het hebben. Dat is toch juist waarvoor kinderen op school zitten? Om te leren lezen en schrijven….en natuurlijk alles wat daar bij hoort. Je zou zulke leraren eens moeten horen als Jonne in groep 3 zich alleen zou focussen op het knutselen en helemaal niet naar de letters en spellen en wat al niet meer zou vragen……Een beetje een omgekeerde wereld lijkt mij! Daarbij is het ook nog eens helemaal jullie keus! En wat betreft het nederlands dat lijkt me duidelijk….en nee ook ik stem geen pvv!! Iig hoop ik dat ie het heel leuk krijgt
    op zijn nieuwe school MET computers en een Wii! En daar heerlijk naar het spellen en letters etc MAG vragen 🙂

    Reactie door Carola op vrijdag 17 december 2010 om 12:02


  • Wat een hork zeg, die schooldirecteur! Alleen daarom al hebben jullie een goede keuze gemaakt. Als je als schooldirecteur nieteens wilt toegeven dat het slecht is als ouders niet Nederlands met hun kinderen spreekt ben je gewoon een slechte leerkracht.
    Groot gelijk dus dat jullie Jonne een betere schooltoekomst gunnen.
    En dat je als ouders het beste voor je kind wilt en het idee hebt dat veel allochtone medemensen in de klas dat ‘beste in je kind’ niet bevorderd vind ik helemaal geen rare gedachte. Met alles wat in de afgelopen jaren in het nieuws is gekomen, en alle uitkomsten van allerlei onderzoeken is toch gewoon bewezen dat dat de waarheid is?
    En dan is dat ècht niet direct een PVV-gedachte.

    Hier hebben we nu ook een gemengde openbare school uitgezocht, maar gemengd is ook héél erg betrekkelijk. Van de 25 kinderen zitten er dan 3 Nederlandse kinderen in. Hooguit 5. :S Wij zijn daar ook allerminst blij me, maar dat is nog de meest gemengde school in de buurt.
    Wellicht dat we binnen een paar jaar zelfs gaan verhuizen, alleen om die reden. En ook wij stemmen héél wat linkser dan PVV!!

    Reactie door Ruthy op vrijdag 17 december 2010 om 8:54


RSS feed voor reacties op dit bericht.
TrackBack URL

Laat een reactie achter